Denk je niet alleen aan jezelf?

Evangelisatie. Iedereen lijkt dit onderwerp altijd een beetje lastig te vinden – inclusief ikzelf. Ik denk dan aan mannen met een hoed op en een lange jas aan die op een zeepkist staan en met een vingertje in de lucht luidkeels preken, of flyers uitdelen. Of aan de vrouwen van de kerk die met Kerst beschuit met blauwe muisjes gaan ronddelen op straat.

Heel fijn dat mensen dat doen, alleen zijn veel van die dingen niet echt míjn cup of tea. Ik ben niet een hele goede prater in het openbaar. Met flyers uitdelen zou ik bang zijn voor de opmerkingen die naar m’n hoofd geslingerd zouden kunnen worden. Beschuit met muisjes dan – hm, ook niet zo mijn stijl.

Sharing is caring

Het is zo makkelijk om het evangeliseren uit de weg te gaan. Maar het is écht niet goed. Het evangelie is er niet om het voor onszelf te houden. We zijn toch het licht van de wereld, het zout der aarde? Toch?

Ja. We hebben de goddelijke opdracht om iets van Jezus te laten zien in deze wereld. Deze wereld, zo vol van pijn, verdriet, narigheid. Gelukkig weten wíj dat er meer is dan dat. Dat er een leven na dit leven komt, dat ontzettend veel beter is. Waar alles volmaakt en goed is. Door de Geest die in ons woont, kunnen wij het leven van nu relativeren. What a gift!

De kunst is om dat goede nieuws, ‘the gospel’, niet alleen voor jezelf te houden. In Johannes 7:37-38 zegt Jezus: “Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken. Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.”

Stromen van zegen

Ik las laatst in een boekje een mooie uitleg van deze tekst. In het oude Israël waren er twee manieren om aan water te komen:

1. Door regenwater op te vangen in een ton. Je weet wel, zo een die je vaak in tekenfilms ziet. Handig, alleen voor een tijdje. Het nadeel van zo’n ton is dat het water snel opraakt en na een tijdje ook vies wordt. Het wordt troebel en er gaan beestjes of blaadjes in drijven.

2. Door water te putten uit een stromende bron. Stromend water is altijd fris en helder, wordt altijd vernieuwd, en er is genoeg voor iedereen.

De schrijver vergelijkt dit ‘water vangen’ met de manier waarop wij vervuld worden door de Heilige Geest. Als we geloven in de Here Jezus en Gods Geest ontvangen, kunnen we daar twee dingen mee doen: het voor onszelf houden, zoals in een regenton. Of we kunnen zelf een kanaal, een bron worden, waardoor levend water stroomt en de zegeningen van God ook tot anderen stromen.

Het is een opdracht van God om het evangelie van Jezus niet alleen voor onszelf te houden. Tijd voor actie in de taxi dus! Hoe? In de eerste plaats moet je ervoor bidden. Vraag God om je tot een zegen te laten zijn voor anderen. Op Huis van Belle staan ook nog andere blogs met tips om Jezus’ liefde door te geven. Lees bijvoorbeeld deze blog  eens, of deze. Ga met God!

Bron: L.M. Vreugdenhil – Vriendschap met God (1997)

Hoe probeer jij ‘stromend water’ te zijn?

Check hier ons nieuwe Belle Happy boekje en mooie kaartjes!
Pssst, wil jij elke maand extra blogs en winacties ontvangen én ons toffe tijdschrift Belle?
Word dan lid van de club!

Knop_geefjeop