Roséanne over ‘Kies een vrouw’

Huis van Belle interviewt een aantal powervrouwen over hun carrière in de politiek en hoe het is om als vrouw in zo’n mannenwereldje te werken. Wij geloven er namelijk in dat vrouwen in de politiek horen! We spraken al met Christel, vandaag praten we verder met Roséanne.

Roséanne is 26 en staat op plek nummer 4 voor GroenLinks in Haarlem. Superleuk natuurlijk, zeker omdat de kans heel groot is dat ze straks daadwerkelijk in de gemeenteraad zit! In Haarlem heeft de partij nu 5 zetels, maar de verwachting is dat dit er 6 of zelfs 7 kunnen worden. Niet alleen is ze actief in GroenLinks, maar ook bij de Nederlandse Vrouwenraad als communicatie medewerker. De Nederlandse Vrouwenraad heeft onder andere al een aantal jaren het initiatief ‘Kies een Vrouw’, zodat er steeds meer vrouwen de politiek ik komen! Roséanne is projectleider bij ‘Kies een Vrouw’.

Wat is ‘Kies een Vrouw’?

De Nederlandse Vrouwen Raad is een koepelorganisatie. We hebben Kies een Vrouw in het leven geroepen om onze meer dan 50 verschillende (lokale) vrouwenorganisaties te helpen met het opzetten van evenementen over het stemmen op een vrouw. Wij hebben daarvoor een speciale toolkit ontwikkeld, die deze vrouwen kan helpen om zo’n avond in goede banen te leiden en de juiste informatie aan te kunnen bieden.

Waarom zijn jullie met dit initiatief begonnen?

Omdat de verhouding in de politiek ontzettend scheef is, maar 28% van de raadsleden is vrouw! Terwijl de bevolking ongeveer voor de helft vrouw is, dan is de gemeenteraad niet representatief voor de bevolking en dat hoort die wel te zijn. We zijn daarom onder andere een website begonnen, omdat dit een makkelijke manier is om mensen te bereiken en je zo ook op social media makkelijk kan verwijzen naar interviews en informatie over het aantal vrouwen in de politiek.

Wat kan een vrouw toevoegen aan de gemeenteraad wat een man niet kan?

Vrouwen krijgen te maken met andere problemen en onderwerpen. Zo zijn ze veel vaker mantelzorgers of hebben ze een andere verzorgende rol, dan loop je tegen andere dingen aan dan iemand die dat niet doet. Ook weet je dan veel beter wat er nodig is en wat helpt. Soms worden er wetten of regels toegepast die eigenlijk helemaal niet werken, omdat het plaatje niet compleet is. De raadsleden weten dan niet wat er nodig is, maar wel dat er iets nodig is, dan beslissen ze iets waarvan hen denken dat het goed is. Dat is dan soms dus helemaal niet nodig of goed. Vrouwen maken dat plaatje dus compleet en zetten andere onderwerpen op de agenda.

Wat is jullie doel?

Op de lange-termijn willen we echt die 50% halen. Dat straks de helft van de gemeenteraad gevuld is met mannen en de helft met vrouwen, maar dat is nog wel echt toekomstmuziek. We hopen nu dat er meer vrouwen verkozen worden en dat zo het percentage omhoog mag gaan. Dat lijkt ons niet zo moeilijk, gezien dat nu maar 28% is. Bij de landelijke verkiezingen is het gelukt om de vrouwen meer vertegenwoordigd te zien. Daar zijn met voorkeursstemmen 3 vrouwen in de Tweede Kamer gekomen. Van dat soort nieuws worden wij natuurlijk heel blij! Het begint nu ook echt te leven merken we. Veel mensen denken er zelf ook over na en je hoort ook steeds vaker journalisten aan Mark Rutte vragen hoe het zit met de vrouwen in zijn kabinet. Ik denk dat dit een combinatie is van acties over het lage percentage vrouwen in de politiek en de veranderende denkwijze van mensen. Die zien nu echt in dat het moet veranderen en stemmen heel bewust daarom op een vrouw.