Martanja’s boekentips #1

Hoe bevalt het nieuwe jaar je tot nu toe? Lukken je voornemens nog? Ik houd niet zoveel van voornemens maken, want ze mislukken toch altijd, en doelen stellen is ook niet zo mijn ding. Vandaag las ik (ja, vandaag pas) wat Yafit schreef over voornemens in het nieuwe jaar: stel geen doelen, maar leef met het ritme dat het jaar je geeft, en maak nieuwe dingen je eigen. Creeër je eigen gewoontes. Dat is dan wel iets wat me aanspreekt. Komen we nu bij de titel van deze blog: ik wil me de gewoonte eigen maken om weer regelmatig te lezen, en op die manier meer self-care toe te passen, én nieuwe dingen te leren. Want zeg nou zelf, niets ontspant meer dan het lezen van een goed boek, toch?

(PS: gelijk naar de tips? Scrol even naar beneden!)

Reading challenge voor 2019

Wat betreft die gewoonte om meer te gaan lezen, ik ben daar eigenlijk in 2018 al mee begonnen. Ieder jaar start ik mijn eigen reading challenge op Goodreads, en vorig jaar heb ik voor het eerst de lat hoger gelegd: niet een magere 25 boeken lezen, maar gaan voor 30. Afgelopen jaar heb ik dat getopt met 10 boeken extra, en las ik er dus 40. Maar een X aantal boeken vraagt moeite doen, en het besef dat je het niet alleen van je vakanties af kan laten hangen. Dus nam ik in het najaar een abo bij de bieb, en dat gaat er dit jaar vast voor zorgen dat ik mijn challenge voor 2019 (35 boeken) vast ga redden.

Om mezelf extra te stimuleren om er alles uit te halen, heb ik met mezelf ook de volgende afspraken gemaakt:

  1. Minimaal één boek is geschreven door een niet-witte schrijver, of het heeft als thema racisme
  2. Minimaal één boek is geschreven door een vrouw

Waarom deze regels? Het daagt me uit, het leert me over thema’s waar ik écht nog een hoop over te leren heb, en het zorgt er ook voor dat ik verhalen lees die niet zo vanzelfsprekend voor me zijn. Niet-witte schrijvers hebben andere perspectieven dan witte schrijvers, omdat ze simpelweg struggles hebben die witte schrijvers (en ik) niet hebben door onze privileges als wit persoon.

Mijn boekentips delen met jullie

En om jullie ook deelgenoot te maken van de fijne boeken die ik lees (of die je misschien beter kan skippen, dat kan natuurlijk ook) ga ik mijn boeken dit jaar niet alleen op mijn insta delen, maar ook hier! Dit zijn mijn eerste twee tips!

1. De abdij van Northanger – Jane Austen

We kennen allemaal de klassiekers van Jane Austen, en daarom vond ik het leuk om mijn jaar te starten met een -voor mij- onbekende klassieker. Ik las ooit Pride & Prejudice in het Engels, en dat was echt vreselijk moeilijk, dus ik raad je aan om haar boeken gewoon lekker in je moerstaal te lezen. Want zélfs dan moet je soms zinnen twee keer lezen, omdat ze zo lang en ingewikkeld zijn.

Jane Austen schrijft altijd over de sociale ongelijkheid in de maatschappij, en hoe meisjes dan altijd op een jongen verliefd worden die qua status veel hoger zijn dan hen. En daar gaat dit boek dan ook over. Hoewel een beetje voorspelbaar misschien, bleef het boek wel boeien, vooral omdat de hoofdpersoon in kwestie wel érg geïnspireerd wordt door een spannend boek. Het boek neemt het leven / de gewoontes van die tijd wel lekker op de hak, dus dat vond ik top. En een vrouw in de hoofdrol hé, dat is altijd goed! Misschien ook een fijn boek voor je leeslijst voor Engels?

2. The handmaid’s tale – Margaret Atwood

Ik heb dit boek nog niet helemaal uit, maar ik kan vast wel verklappen: chilling. Het is een dystopisch verhaal, wat het tegenovergestelde van een utopie (een perfecte samenleving) is. Er is geen USA meer, maar een republiek gebaseerd op waarden die men uit de Bijbel lijkt te halen. Vrouwen hebben geen enkele rechten meer, en zijn een dienstmaagd van de mannen geworden.

Dit boek staat weer helemaal in belangstelling nu het verfilmd is, en het beeld van de handmaid (rood gewaad, witte kap rondom het hoofd) wordt vaak ingezet in de vrouwenrechtenbeweging in Amerika. Mede daarom stond dit boek op mijn lijstje, en het laat me zien dat de rechten die we hebben niet altijd door iedereen worden gewaardeerd. Buiten dit alles: het is wel een ingewikkeld en moeilijk en eng boek. Ingewikkeld omdat je eigenlijk halverwege het verhaal in het verhaal valt en veel dingen nog moet ontdekken, en moeilijk en eng omdat ik me misschien iets te veel in de hoofdpersoon en het verhaal kan inleven. Dus aanrader ja, maar alleen als je het enge aankan :)

Welke boekentips heb je nog voor mij?