Mijn angststoornis #2

Welkom bij deel 2 van het verhaal over mijn angststoornis. Als je deel 1 niet hebt gelezen, zal ik je aanraden om dat eerst even te doen. Dan weet je een beetje wat het verhaal is. In dit deel ga ik het hebben over behandelingen van een angststoornis.

Wat voor behandelingen zijn er?

Er zijn erg veel verschillende behandelingen voor angst of depressie. Zo kun je bij een specifieke angst met een exposure therapie de angst behandelen. Exposure is dat je gaat doen waar jij bang voor bent en dan je zal zien dat het misschien wel anders is dan je denkt. Dit gaat natuurlijk stapje voor stapje.

Maar voor mij is dat soort therapie niet echt van toepassing. Dit vooral omdat mijn angststoornis meer piekeren was over situaties die er op dat moment waren. Dus het was niet specifiek genoeg.

Cognitieve gedragstherapie

Ik heb uiteindelijk cognitieve gedragstherapie gevolgd. Daarbij ga je zowel mentaal de problemen aan pakken, maar ook je gedrag. Dit is dan gericht op dat je anders gaat proberen te denken in een piekersituatie en dat je daar dan ook toe handelt. Je leert daarbij om anders te leren denken over dingen en dat je daar dan ook meer rust over krijgt.

Mezelf leren kennen

Wat ik erg merkte bij deze therapie, is dat ik mezelf erg goed leerde kennen op een manier zoals ik mezelf nog niet echt had gezien. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik heel erg zwart/wit dacht. Dat wil zeggen dat ik alleen dacht in goed of fout. Er zat bij mij geen middenweg in. Bij mij was het of helemaal fout of helemaal goed (als ik een fout maak dan is dat het ergste van de wereld en ik ben dan een slecht mens. Zo dacht ik). Daardoor durfde ik ook geen fouten te maken. Ik was bang dat ik werd gezien als een slecht persoon. Ik kwam er ook achter dat ik erg perfectionistisch ben. Doordat ik perfectionistisch ben werk ik soms ook te hard om alles perfect te doen. Maar dat hoeft allemaal niet. Ik mag ook genoegen nemen met prima of goed. Het hoeft niet altijd perfect. Daarin heb ik echt mezelf veel beter leren kennen.

De weg naar behandeling

Het kan erg lastig zijn om de eerste stap naar hulp te gaan zoeken. Je schaamt je voor de dingen waarmee je zit of wil het niet met iemand delen omdat je misschien denkt dat je het zelf allemaal kan  oplossen. Maar weet dat het zo veel kan helpen als er iemand is die je kan mee helpen. Als je met grote dingen zit kun je dat vaak niet in je eentje oplossen. Hoe graag je dat ook wilt! Samen sta je sterker in de strijd. Ik zelf ben als eerste stap naar de Talk Zone gegaan op Opwekking vorig jaar. Dat was voor mij een ontzettend grote en enge stap. Ik moest open over mijn angststoornis praten.

Stichting Chris

Gelukkig waren ze daar ontzettend lief en heb ik me aangemeld voor online coaching van stichting Chris. Ik kreeg een online coach waar ik mijn verhaal aan kwijt kon. Dat was ontzettend fijn. Ik heb daar erg veel aan gehad. Het was iemand die ik niet kende maar die me wel ontzettend begreep. Ook was het fijn dat ik het op kon schrijven, want praten erover in het echt vond ik heel lastig. Het was een christelijke organisatie, dat hielp voor mij ook wel erg mee omdat ik dan ook richting het geloof kon gaan. Uiteindelijk hebben we samen besloten dat ik naar een psycholoog zou gaan omdat zij dat niet echt was. Maar de periode heb ik wel erg fijn ervaren.

Huisarts

Je kan niet zomaar naar een psycholoog, je hebt daar namelijk een verwijsbrief nodig van de huisarts. Dat was eerst heel spannend. Gelukkig heb ik een fijne huisarts en durfde ik wel te vertellen wat ik nodig had. Samen zijn we bij een goede organisatie gekomen en dat was erg fijn!

Als je met mentale problemen of andere problemen rondloopt en je weet niet hoe je het moet doen, praat erover. Hoe moeilijk dat ook is. Doe dat met iemand die je vertrouwt. Het kunnen je ouders zijn of vrienden, oom, tante. Samen kunnen jullie kijken wat op dat moment het beste voor je is. Weet dat je een ongelofelijk sterk persoon bent, ook al merk je dat niet altijd. En weet dat je er sterker uit kan komen! Je kan het!

Photo by Masaaki Komori on Unsplash