Waarom falen oké is

Iedereen zal wel eens gefaald hebben, maar allemaal op een andere manier. Misschien herken jij je wel in het falen voor een toets, een auditie niet doorkomen, falen in je voornemens, of jezelf/anderen steeds weer teleurstellen. Falen kan zo’n pijn doen! Het kan het gevoel opleveren dat je niks kan of zelfs dat je niks waard bent. Dit is niet waar! Ook al voelt het misschien niet zo, je bent een geliefde dochter van God. Juist door deze onvoorwaardelijke liefde kunnen we proberen te begrijpen waarom falen oké is.

Zelf merk ik, dat als ik faal, het dus voelt alsof ik niks kan. Hoewel dit niet waar is, want er zijn altijd nog anderen dingen die je kan, kan het je leven toch beïnvloeden als je je laat leiden door deze gedachtes. Het bijzondere is namelijk dat God in de bijbel vertelt dat Hij al onvoorwaardelijk van ons houdt, dus dat Zijn liefde voor ons niet bepaald wordt door wat we doen. God gaat niet meer van ons houden als we meer dingen kunnen of goed doen, zo houdt hij ook niet minder van ons als we falen. Het helpt mij altijd enorm om dit elke keer opnieuw te beseffen.

Verder zullen we allemaal grote fouten maken, of deze al gemaakt hebben. Het bijzondere is dat God Zijn enige zoon heeft gestuurd, om al onze zonden en fouten en falen op zich te nemen! Hij vergeeft jou altijd en elke dag opnieuw, de fouten die je vandaag maakte en de fouten die nog komen. Hierdoor mogen en moeten wij ook ons zelf vergeven, hoe moeilijk het ook lijkt! Wil je meer weten over vergeving? Elsa heeft er deze blog over geschreven.

Leerproces

Ik heb nu gepraat over de redenen waarom falen oké is vanuit het christelijk geloof. Toch wil ik het ook iets praktischer proberen uit te leggen en te bespreken. Als je nu terugkijkt naar dingen van een paar jaar geleden, momenten waar je ‘gefaald’ hebt, zie je hopelijk ook het leerproces dat ervan gekomen is. Een klein voorbeeld is: als je een dikke onvoldoende hebt gehaald voor een toets, begin je volgende keer eerder met leren. Dit is natuurlijk een klein voorbeeld, maar kijk maar naar bekende mensen. Ze vertellen vaak in interviews dat ze zonder falen hier nooit waren gekomen en dat juist die momenten dat ze keihard vielen, hen hier hebben gebracht.

Misschien heb je wel ervaren hoe het is om keihard onderuit te gaan, het opkrabbelen is vaak het moeilijkst. Gelukkig is God er altijd bij! Hij is net als een vader die zijn peuter oppakt die tegen iets opgerend is en is omgevallen. Zoals ook hun vallen en opstaan weer nodig is om verder te komen in het leven, zo is dat bij ons ook nodig. Maar we hoeven het niet alleen te doen! Gods staat aan onze zijde en Hij is er altijd bij, Hij ziet je altijd, ook als je dat niet zo voelt. Wij mogen naar Hem toekomen, in al ons falen en al onze pijn!

Lieve meid, ik bid en hoop met mijn hele hart dat je samen met God op weg wilt gaan en als je valt, dat je samen met Hem weer overeind gaat komen!

Photo by Eric Ward on Unsplash