Paula is de lijsttrekker van SGP Amsterdam

De verhouding is een beetje zoek in de politiek. Er zijn veel meer mannen in de gemeenteraad of de Tweede en Eerste Kamer. Maar 28% is vrouw, terwijl dat de helft is op straat! Huis van Belle interviewt een aantal powervrouwen over hun carrière in de politiek en hoe het is om als vrouw in zo’n mannenwereldje te werken. Gisteren stond Tamara in de spotlight. Ook hebben we gepraat met Christel, Roséanne en Sifra. Vandaag is het de beurt aan Paula. 

Paula Schot is 24 jaar, heeft pas haar bachelor gehaald en is bezig met een master onderwijskunde. Ondertussen werkt ze ook in het onderwijs én is ze de lijsttrekker van de SGP in Amsterdam. Een heel druk leven, zeker nu rond de verkiezingen is er bijna geen rust. Oorspronkelijk komt ze uit Zeeland, dezelfde provincie als waar het eerste vrouwelijke raadslid van de SGP een zetel wist te bemachtigen. Voor haar studie verhuisd de 17-jarige Paula naar Amsterdam.

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?

Toen ik student was kwam ik een vacature tegen van de SGP Jongeren als bestuurslid. Ik werd aangenomen en heb daar een aantal jaren ervaring opgedaan. Daarvoor was ik al wel een poos lid van de SGP, maar heb er toen niets meegedaan. Ik was 15 toen ik een avond over de SGP bezocht samen met een vriendin. Toen stond er iemand met lidmaatschapskaartjes. Ik vond het een leuke avond dus ik wilde wel lid worden. Van de SGP Jongeren is de helft ongeveer vrouw en later was ik ook niet de enige vrouw in het bestuur.

Welke eigenschappen heb je nodig in de politiek?

Je moet een luisterend oor hebben en een open oog. Je moet je kunnen inleven met mensen en de informatie kunnen verwerken. Er wordt veel gepraat en dat gaat vaak heel snel, dan moet je goed kunnen luisteren. Ook moet je de dingen om je heen zien waar wat aan gedaan moet worden of wat je wilt veranderen. Ook buiten je eigen bubble, al kan dat soms best moeilijk zijn. Zo vechten wij al jaren tegen de prostitutie in Amsterdam en gelukkig sluiten steeds meer partijen zich bij ons aan. Het zou heel mooi zijn als er voor deze vrouwen een gemakkelijke en goede manier is om achter de ramen vandaan te komen, bij hun pooier weg te kunnen en hun geld op een andere manier te verdienen.

Wat is het belangrijkste aan de gemeenteraadsverkiezingen?

Mensen hebben niet door hoeveel de gemeentes eigenlijk allemaal bepalen. Hun beslissingen gaan echt over jouw directe leefomgeving en hebben echt invloed op jouw leven. Dat vergeten of onderschatten veel mensen. De gemeente gaat over zoveel verschillende dingen, ik raak er niet over uitgeleerd. Elke dag leer ik wel wat nieuws, soms baal ik dan wel dat ik er geen lessen in heb gehad op school. Ik had namelijk debatlessen kunnen volgen, maar ik denk dat ik mijn tijd ook gewoon nodig had toen voor het VWO.

Is het moeilijker om als vrouw actief te zijn in de politiek?

Nee, , ik denk het niet. Iedereen moet op zijn of haar plaats doen wat hij goed kan en zijn best doen om zijn of haar taak zo goed mogelijk te vervullen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is niet relevant. Iedereen werkt vanuit zijn eigen kwaliteiten. Man of vrouw maakt dan niet uit, want je kwaliteiten zijn niet geslachtsgebonden. Sommige dingen zijn misschien meer mannelijk of vrouwelijk, maar niet elke man is hard of elke vrouw gevoelig. Je doet het waarschijnlijk als vrouw wel beter bij het vrouwelijke publiek, die kunnen zich beter aan je spiegelen.

Wat wil je meegeven aan de meiden van Huis van Belle?

Doe waar je goed in bent! Wees niet bang voor glazen plafonds en laat je niet zomaar door iets tegenhouden. Als je iets wilt bereiken, probeer het dan ook echt. Ga er volledig voor. Dan kan het soms een eerste keer niet lukken, maar er zijn meer wegen naar Rome en een doel heeft dan ook meerdere wegen.

Bron: foto 2 Cees v/d Wal.