Sifra zette CDJA Gorkum op

Huis van Belle interviewt een aantal powervrouwen over hun carrière in de politiek en hoe het is om als vrouw in zo’n mannenwereldje te werken. Wij geloven er namelijk in dat vrouwen in de politiek horen! We spraken al met Roséanne en Christel. Vandaag praten we verder met CDJA-er Sifra. 

Sifra van Haaften is 19 jaar en mag zich voorzitter noemen van het CDJA Gorkum. Ze is zelfs meer dan dat, ze is de oprichter van de jongerenorganisatie van het CDA in Gorkum! Daarnaast werkt ze nog bij een kledingwinkel en heeft ze zich voor volgend jaar ingeschreven voor de studie sociologie aan de universiteit.

Hoe ben jij de politiek ingekomen?

“Door mijn vriend. Ik vond de politiek namelijk echt heel saai en zeker toen ik echt begon te puberen wilde ik er niets van weten. Ik volgde het nieuws totaal niet en vond dat die mannen in Den Haag maar lastig en ingewikkeld dachten. Dat kon allemaal veel makkelijker en beter, vond ik. Toen kwam ik mijn vriend tegen, hij en zijn vrienden waren wel bezig met de politiek en de wereld om hun heen. Om mee te kunnen praten, moet je dan wel wat dingen lezen en leren. Zo ben ik met de politiek in aanraking gekomen. Ik wist toen al dat ik lid wilde worden van het CDA, maar hiervan was nog geen jongerenvereniging in Gorkum. Dat idee heb ik toen geopperd en een paar dagen later zat ik toen met de lijsttrekker van het CDA en nog wat belangrijke mensen in de kroeg een plan van aanpak te bespreken. Ik bestuur de partij niet alleen hoor, dat doe ik gelukkig met nog drie andere bestuursleden.”

Hoe kun je als vrouw het verschil maken in de politiek?

Als vrouw lever je andere invalshoeken en onderwerpen. Vrouwen zijn ideaal voor vrouwen en mannen voor mannen. Dan moeten er natuurlijk ook wel genoeg vrouwen zijn, anders hebben die vrouwen ook geen nut voor die andere vrouwen. Als vrouw kun je zo in de politiek en de gemeenteraad zorgen dat de verdeling eerlijker is en dat de raad de bevolking beter representeert.

Hoe kwam je erachter dat de politiek iets voor jou was?

Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik vind het heel tof om dingen op te starten en die kans kreeg ik nu bij het CDJA. Ik kon een hele eigen jongerenorganisatie beginnen en dat vond ik een enorm leuke uitdaging. Inmiddels is het echt mijn kindje en geniet ik ervan om te zien dat er nu echt een sfeer begint te ontstaan en de vereniging steeds meer groeit. Ook ben ik er natuurlijk enorm trots op dat de nummer 1 en 2 van de lijst voor het CDA in Gorkum, beiden lid zijn van het CDJA!

Heb jij je op school voorbereid op de politiek?

Nee, ik hield er toen totaal niet van en was er ook niet mee bezig. Ik ben toen de economische kant op gegaan, maar ik merk wel dat ik iets heb aan mijn vakken. Je weet wel hoe bepaalde dingen in elkaar steken en hoe iets moet. Ik heb mezelf ook veel aangeleerd. Sommige dingen weet je gewoon niet en dan ga ik er iets over lezen of dan vraag in aan anderen hoe iets werkt. Dat is wel belangrijk, dat je leergierig bent en niet alleen leert wat je van school moet. Hoewel school ook belangrijk is hoor!

Is het moeilijker om als vrouw in de politiek actief te zijn?

Nee, op mijn positie sowieso niet. Het wordt nu juist heel erg gewaardeerd dat ik vrouw ben en zo’n functie heb. De meesten in de politiek zijn toch mannen. Dat is ook misschien wat andere vrouwen tegenhoudt. Het is best wel een mannenwereldje en ik heb daar nooit problemen mee gehad, maar ik kan me best voorstellen dat andere vrouwen dat lastig vinden.

Welke tips zou jij mee willen geven aan de meiden van Huis van Belle?

Praat! Je hoeft geen haantje te zijn, overal het hoogste woord te hebben en je timing kiezen, maar praten is wel belangrijk. Als jij niets zegt weten ze namelijk ook niet wie jij bent of wat ze met jou kunnen. Pitch je idee en toon interesse, ook al kan dat soms best wel eng zijn. Daarnaast moet je ook veel geduld hebben, want alles in de politiek duurt gewoon erg lang. Zo werkt dat nou eenmaal.