De Heilige Geest als fysiotherapeut | deel 3

Laatst hoorde ik een prachtige preek, die me aan het denken zette. De spreker vertelde over de metafoor van de Heilige Geest als fysiotherapeut. Lees deel 1 en deel 2 terug voor de eerste vier fasen. Hieronder zie je een overzichtje van alle fasen. Daarna gaan we verder met een uitgebreidere uitleg van fase vijf.

1:                             Erkennen dat je een probleem hebt en de moed hebben om hulp te zoeken.

2:                             Op zoek gaan naar de oorzaak van je probleem / je pijn.

3:                             De oorzaak van jouw pijn gaan aanpakken door deze te laten behandelen.

4:                             Dagelijks de oefeningen uitvoeren die de fysiotherapeut je meegeeft.

5:                             Nog een keertje terugkomen om het verloop van de behandeling te
evalueren en te monitoren hoe je er nu voorstaat / waar je nog aan moet werken, of dat je genezen bent.

Fase 5

Als laatste is het van belang dat je na een tijdje weer terug gaat naar de fysiotherapeut, zodat hij kan kijken of je lichaam helemaal hersteld is, of dat het belangrijk is dat je een vervolgtraject in gaat. Zo is het ook met ons geestelijk welzijn. Na verloop van tijd, ga je samen met de Heilige Geest in gesprek en vraag je Hem te openbaren of er nog dingen zijn waar je aan moet werken, waar je van moet genezen. Ook kan het zijn dan je nog niet volledig hersteld bent. Vaak als het weer iets beter met ons gaat, zijn we geneigd om de behandeling te stoppen en weer lekker door te gaan met ‘knallen’. Toch is dit niet altijd het verstandigste om te doen. Het maakt namelijk dat je weer heel snel terug bij af bent. Durf kritisch naar jezelf te kijken, en zoals ik al zei: vraag de Heilige Geest om een openbaring. Ben ik al gezond? En weet ook dat het een proces mag zijn waarin je stapje voor stapje gaat. Dat is zelfs vrij normaal.

Het behandelproces

Fase vijf was de laatste stap in het behandelproces. Een behandelproces dat hoogstwaarschijnlijk ons hele leven herhaald zal worden. Het zorgt ervoor dat jij volledig tot ontplooiing komt. Dat je in vrijheid mag gaan leven en wandelen, zodat je aan Gods koninkrijk kunt werken. Zodat wat God in ons heeft gestopt, volledig tot bloei kan komen. Jezus Christus heeft ons bevrijd, Hij heeft alles volbracht dat nodig is voor een vrij leven. Ik geloof dat de Heilige Geest ons wil helpen om elke dag stapjes te zetten op weg naar die vrijheid. Ik verlang dat voor mijzelf, om volledig vrij te zijn, maar ik verlang het ook voor jou. Dat je los mag komen van beperkingen, los van blokkades, dat God door jou heen kan doen wat God wil doen.

Samen met de Heilige Geest

En ik wil je graag een vraag meegeven, om eens over na te denken. Leef jij werkelijk in vrijheid? Leef jij ontspannen, leef je vreugdevol, ben je blij met jezelf, ben je blij met de dingen die om je heen gebeuren? Of zijn er misschien ook wel beperkingen die je weerhouden om volledig vrij te zijn? Ik wil je aanmoedigen om daar eens over na te denken en je die vraag samen met de Heilige Geest te stellen (je hoeft het proces niet alleen door te maken).

Ben ik volledig vrij, of zijn er punten waarop ik vastzit? En durf je dan de Heilige Geest uit te nodigen om daarmee aan de slag te gaan? Lieve meiden, de beloning is een schat die niemand ooit van je af kan nemen. Als dit voor jou is, wens ik jou heel veel succes. Als dit je geraakt heeft, zou ik het tof vinden als je van je laat horen en je verhaal aan ons vertelt. Liefs!

Photo by Alistair Dent on Unsplash