Reizen met het OV – de trein

Reizen met het openbaar vervoer kan soms best wel spannend zijn, zeker als je het niet zo vaak doet of zelfs helemaal nog nooit gedaan hebt. Al die stations, nummers en tijden kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Ik vind reizen met het openbaar vervoer soms net een topsport: je moet goed kunnen lezen, heel hard kunnen rennen en ook nog eens goed kunnen rekenen om zeker te weten dat er genoeg op je ov staat. Ik denk dat het wel tijd wordt voor wat tips, want als je eenmaal weet hoe het allemaal in elkaar zit dan is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Omdat er best veel over te vertellen is, maak ik meerdere blogjes waarin ik verschillende vervoersmiddelen en hun regels uitleg. Zo heb ik alles verteld over het reizen met de bus, en heb ik je de OV-Chipkaart uitgelegd!

Reizen met de trein

In dit blogje leg ik je uit hoe reizen met de trein werkt. Dit vind ik zelf het minst moeilijke onderdeel van het openbaar vervoer, maar misschien vind jij het wel heel spannend. Dan raad ik je aan om te blijven lezen want na dit blogje is het hopelijk helemaal duidelijk hoe het werkt!

Inchecken

Het is erg belangrijk dat je goed bent ingecheckt voordat je de trein instapt.  Wanneer je je ov-kaart hebt opgewaardeerd, zoek je naar het juiste incheckpaaltje of -poortje. Er zijn vaak verschillende treinvervoerders, zoals Arriva en NS. Zij hebben verschillende paaltjes, dus let erop dat je het goede paaltje kiest. Dan hou je je ov-chipkaart ervoor en dan ben je ingecheckt! Nu kun je gaan reizen.

Perron

Veel stations in grote steden zijn groot. Maar dan ook echt groot. Soms lijkt het dan misschien spannend om het goede perron te zoeken. Maar als je weet op welk perron je moet zijn, dan valt het best mee. De perrons zijn altijd op volgorde genummerd, dus af- of oplopend vanaf waar jij staat. Vooral bij grote steden zie je veel dat het perron twee kanten heeft. Deze zijn ook anders genummerd, let goed op dat je aan de kant gaat staan met het juiste nummer.

Overstappen

Soms moet je tijdens je reis overstappen. Je stapt uit en zoekt naar het nieuwe perron, daar kun je wachten op de trein. Je hoeft alleen niet opnieuw in- en uit- te checken! Dit moet alleen als je wisselt van vervoerder. Dus bijvoorbeeld wanneer je uitstapt uit een NS-trein en verder wilt reizen met een Arriva-trein. Let er dan ook goed op dat je bij een NS-paaltje uitcheckt en incheckt bij het paaltje van de andere vervoerder.

Uitchecken

Wanneer je op bestemming bent, is het heel erg belangrijk dat je weer uitcheckt. Ook dit moet bij het goede poortje gebeuren. Wanneer het is gelukt hoor je een geluidje en vaak zie je ook hoeveel je reis heeft gekost en hoeveel geld er nog op je ov-kaart staat.

9292

Met de app/site van 9292 kun je gemakkelijk even je route plannen en checken. Je vult je begin- en eindstation in en dan geeft de app de beste route voor jou weer, met vertrektijden. Als je hier een screenshot van maakt, dan kun je dit de hele reis bijdehand houden!

Dit was het laatste artikel in de openbaar vervoer reeks. Hopelijk begrijp jij nu iets beter hoe het werkt en is het nu minder spannend om zelf op reis te gaan. Tot slot heb ik nog één laatste tip: bid voor een veilige reis. Vraag God of hij met je mee wilt reizen en of hij de eventuele spanning weg wilt nemen. God is er altijd bij!

De andere twee artikelen over de bus en de ov-chipkaart kun je lezen wanneer je op de link klikt. Ik hoop dat de artikelen je hebben geholpen!

Wat vind jij van reizen met de trein?

Heb je ons nieuwe zomerboek al gezien? Samen met Anne Sara hebben we een fantastisch boek gemaakt dat je wil hebben! Koop het nu in onze shop of krijg het gratis als je clublid bent! (Of je kiest voor onze toffe schoolagenda, dat wordt kiezen!)