5 facts die je moet weten over Wereldmeisjesdag (én meisjesrechten!)

Wereldmeisjesdag is today! En wij geven je 5 facts om te onthouden over Wereldmeisjesdag én natuurlijk meisjesrechten!

1. De Verenigde Naties hebben 11 oktober uitgeroepen als Wereldmeisjesdag. Op deze manier is er wereldwijd aandacht voor de problemen die meisjes ondervinden, en worden de rechten van meisjes erkend en verbeterd (tenminste, dat is natuurlijk de bedoeling!) Dit jaar heeft de VN gekozen voor het thema ‘ Innovatie in het meisjesonderwijs‘, maar Plan Nederland vraagt aandacht voor gedwongen kindhuwelijken.

When_girls_do_better_IDGC-2015

2. 31 Miljoen meisjes in de wereld hebben geen toegang tot onderwijs, en dat is teveel. Want op school leer je niet alleen maar dingen, maar je maakt ook nieuwe vrienden en vriendinnen, je ontwikkelt je doordat je met andere mensen omgaat. En zelfs als er wel een school in de buurt is, dan zijn er nog steeds problemen voor meisjes om bij school te komen en om te leren. Het vervoer is bijvoorbeeld niet altijd even goed, zodat meisjes niet veilig naar school kunnen (en op de fiets stappen kunnen ze niet…) Soms is er geen geld om een meisje naar school te laten gaan. Soms moeten meisjes na school helpen bij het bedrijfje van hun ouders, of moeten ze voor hun broertjes en zusjes zorgen. En hoe kan je dan nog je huiswerk maken?

Educate-a-girl-IDGC_2015

3. Nog heel veel meisjes worden uitgehuwelijkt. Soms gebeurt dit omdat haar ouders het meisje willen beschermen voor een zwangerschap buiten het huwelijk om (wat een schande zou zijn). Soms gebeurt dit om maar van een meisje af te zijn, want meisjes kosten meer geld dan dat ze opleveren. Geschat wordt dat 1 op de 3 meisjes voor haar 18e verjaardag is getrouwd, en 12% zelfs voor haar 15e verjaardag. En waarom is zo’n huwelijk dan zo slecht? Meisjes leven vaker geïsoleerd van hun familie en vrienden, en ze lopen vaker kans op seksueel geweld en misbruik. En daarnaast worden ze vaak veel te vroeg zwanger want erg slecht is voor hun gezondheid, omdat hun lichaam nog niet klaar is voor het krijgen van een kindje.

4. Minister Ploumen (die voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft een beleidsnota geschreven waarin ze vrouwenrechten actief opneemt als speerpunt. En vrouwenrechten zijn ook meisjesrechten! En dat is belangrijk, want zo draagt Nederland haar steentje bij aan een betere wereld. En dat is de ambitie van minister Ploumen: om extreme armoede binnen één generatie uit te wereld te helpen!

Empower-a-girl_IDGC2015

5. Ook wij van Huis van Belle vinden meisjesrechten belangrijk! Hallo!! Zo ging Eline mee met Compassion om te zien wat een verschil ze maakt in het leven van haar sponsordochter Maria en moedigden wij je aan om je eens te verdiepen in de wereld van armoede. Als we ergens in geloven is dat wel in jullie (en in God natuurlijk, maar hé…dat is natuurlijk obvious ;) En daarnaast gebeurt het ook gewoon dichtbij huis, zoals gisteren op de Huis van Belle-dag. Eén vrouw op het podium die haar verhaal met jullie deelt, en 500 meiden die daardoor sterker de deur uitwandelen!