Debbie: “Ik kan niet tegen onrecht”

De verhouding is een beetje zoek in de politiek. Er zijn veel meer mannen in de gemeenteraad of de Tweede en Eerste Kamer. Maar 28% is vrouw, terwijl dat de helft is op straat! Huis van Belle interviewt een aantal powervrouwen over hun carrière in de politiek en hoe het is om als vrouw in zo’n mannenwereldje te werken. We hebben inmiddels al gepraat met Christel, Roséanne, Tamara , SifraPaula, Klariska en Daniëlla

Debbie is een 20-jarige politicologie studente in Amsterdam. Ze is alleen in Den Haag blijven wonen, want weggaan uit die prachtige stad wil ze niet. Daarnaast staat ze ook nog eens op plek 4 op de lijst van de SP Den Haag. Niet omdat ze zo graag in de gemeenteraad wil zitten of een status wil hebben, maar omdat ze de wereld wil verbeteren. De onrechtvaardigheid moet de wereld uit!

Hoe ben je de politiek in gekomen?

Ik had een keer gewoon een ingeving: Nederland kon zo niet langer doorgaan. Er zijn zulke enorme verschillen tussen arm en rijk! Er wordt gekort op de belasting die Shell moet betalen en het volk moet meer gaan betalen. De directeur van ING krijgt opeens veel meer salaris, terwijl een paar jaar geleden ING gered moest worden met ons belastinggeld. Ik kon niet op mijn 90ste op mijn sterfbed liggen en hier niets aan gedaan hebben, al heb ik het alleen geprobeerd. Dus zocht ik naar een partij die het beste bij mij paste en dat was de SP. Daar gaat het om de mensen en wat hen dwars zit en wat zij nodig hebben, in plaats van om de grote multinationals. De politiek is nooit mijn ambitie geweest, dat is een middel wat ik nodig heb om dingen aan te kunnen pakken en de wereld een beetje beter te kunnen maken.

Welke eigenschappen heb je nodig in de politiek?

In de meeste partijen is het zo dat jij je aanmeld en je gaat de politiek in. Je moet een vlotte babbel hebben, een hele hoop kennis en het liefste ook nog een beetje kunnen liegen, zodat je jouw ideeën kunt doordrukken. Bij de SP meld jij je aan en je probeert mensen te mobiliseren. Je gaat praten met de mensen in de buurt en of er iets veranderen moet. Al gaat het maar over het drempeltje in de straat waar iedereen zich aan irriteert. Bij ons komt de politiek en al dat chique gedoe op de tweede plek.

Heb jij je studie ook gekozen vanwege je politieke activiteiten?

Nee, niet eens. Mijn studie is heel theoretisch. Je leert om beleidsstukken te schrijven of hoe je een plan moet indienen. Bij de SP zie ik die dingen dan vaak wel weer in de praktijk terug, maar mijn studie is niet gekozen vanwege mijn taak bij de SP.

Is het moeilijker om als vrouw actief te zijn in de politiek?

Ik denk het wel. De laatste jaren wordt het gelukkig steeds normaler, maar het heeft ook veel te maken met de partij. Voor mannen is het vaak ook logischer om in de politiek te komen omdat ze al meer contacten hebben en het een mannenwereldje is. Sommige partijen zien vrouwen nog altijd het liefste achter het aanrecht en dan is het lastig om als vrouw er tussen te komen. Bij D66 zie je nu bijvoorbeeld juist het omgekeerde: zij hebben nu meer vrouwen als minister in de Tweede Kamer, dan mannen. Bij ons zijn nu ook de nummer 1,2, 4 en 5 vrouwen op de lijst van de SP. De nummer 3 is alleen een man. Dat vonden wij wel grappig. Ik denk dat het voor vrouwen veel lastiger is in andere takken, zoals het zakenleven.

Wat voegen vrouwen toe aan de politiek?

Ik weet niet of er een toegevoegde waarde is eigenlijk. En dat klinkt heel slecht want ik hou echt van powervrouwen en ben best wel een beetje feministisch ingesteld. Die verschillen tussen mannen en vrouwen worden naar mijn idee juist te vaak uitvergroot. Wel zei een politicus een keer tegen mij dat hij het lastiger vond om in een discussie fel te reageren als er een vrouw aan de andere kant stond. Vrouwen zouden de politiek niet in moeten omdat ze een andere set eigenschappen of skills hebben, maar gewoon als statement. Zo van: wij zijn er ook!

Wat wil je de meiden van Huis van Belle meegeven?

Geloof in jezelf! Je bent evenveel waard als een man. Als wij er niets van zeggen, dan gaan de mannen het al helemaal niet doen. Dus wees niet tevreden met een minder loon dan je mannelijke collega en laat je baas niet zomaar van alles voor je invullen, omdat je een vrouw bent. Geef aan wat jij wilt en blijf daar voor staan. Je moet soms vechten voor gelijkheid, maar jij verdient precies hetzelfde als die mannen. Daarnaast is het ook belangrijk om als je mag stemmen je te verdiepen in de politiek en te kijken naar wat jouw prioriteit heeft. Lees niet alleen van die politieke folders, maar kijk vooral naar wat jij het belangrijkste vind en welke partij daarbij past. Kies vanuit je hart!