Sterke vrouw – Florence Nightingale

Er zijn een heel aantal vrouwen die ik bewonder en bijzonder vind. Dit zijn sterke vrouwen, vrouwen die me inspireren, vrouwen die me enthousiast maken. Tijd voor een ode! In Januari was Nice Nailantei Leng’ete de sterke vrouw, in Februari was het Malala Yousafzai, in Maart was het Noorjahan Akbar, en in April was het Santosh. In Mei was het Marianne Vos en in Juni was het Daphne Koster. In Juli was het Rosa Parks en in Augustus was het Oprah Winfrey. Wie was het in September?

Lady with the lamp

Deze dame kennen jullie vast allemaal wel uit de geschiedenisboekjes: de dame met de lamp. Op deze manier is ze bekend geworden, en eigenlijk ook wel terecht. De Lady with the lamp is niemand minder dan Florence Nightingale. Florence Nightingale was de eerste verpleegkundige die de ziekenzorg ging (re-)organiseren en zo een basis maakte voor de huidige ziekenhuiszorg!

Florence Nightingale werd geboren in Florence, op 12 mei in 1820. Ze groeide op in een welgestelde familie, maar leidde toch niet de aristocratische toekomst die haar ouders voor haar in gedachten hadden: ze hoorde de stem van God en wilde het lot van de zieken en zwakken verbeteren!

Feministe en sociaal hervormster

Toen Florence 34 jaar was, vertrok ze met een groep verpleegsters naar Turkije om daar de gewonden van de Krim-oorlog te verzorgen. Met veel geduld en tact (want ja, opeens naar een vrouw luisteren die het beter weet is niet de sterkste kant van veel mannen…) reorganiseerde ze de boel, en zorgde ze ervoor dat de verzorging en het herstel van de vele soldaten verbeterde. Ze kwam er tegelijk ook achter dat een goede hygiëne van belang was en zou daar op blijven hameren!

Toen ze terug kwam in Londen richtte ze haar eigen verpleegkundige opleiding op. Ondertussen schreef ze ook nog een boek over de verpleegkunde, en ontwikkelde ze een diagram waarin ze haar resultaten overzichtelijk publiceerde! De theorieën die ze had maakte dat er veel sociale hervormingen werden door gevoerd, hervormingen die nu nog steeds belangrijk zijn.

En ondertussen was ze ook nog een feministe: ze liet zien dat vrouwen heus wel ‘echt werk’ konden doen, maar ze was ook reuze intelligent en vertaalde veel boeken van mystici, schreef een feministische klassieker ‘Cassandra’ (en de latere grote schrijfster Virginia Woolf werd door haar geïnspireerd, net zoals de filosoof Johan Stuart Mill) en schreef zelfs nog een theologisch werk. En als eerste vrouw kreeg ze ook nog eens een hoge koninklijke onderscheiding: de Order of Merit.

Waarom sterk?

En waarom vind ik haar nou een sterke vrouw? Ik houd van vrouwen die voor het eerst iets doen of baanbrekend werk verrichten, en dat deed Florence Nightingale bij uitstek. Ze baande een weg voor vrouwen om aan de slag te gaan, en niet om alleen maar wat liefdadigheidswerk te verrichten (wat toen heel normaal was). Ze hervormde de gezondheidszorg en had heel veel invloed achter de schermen. Ik denk dat haar leven niet perse gemakkelijk was, want ze moest tegen veel vooroordelen opboksen en waarschijnlijk met veel mannen samenwerken die haar als tweederangs behandelden en niet wilden vertrouwen op haar oordeel en kennis. Toch heeft ze door gezet en dat vind ik stoer!

Bron foto’s: general-anaesthesia.com / blogs.redcross.org.uk